خرید امنبرای ثبت سفارشات خود تماس حاصل نمایید
تجهیزات آزمایشگاهی تجهیزات بیمارستانی تجهیزات کلینیک زیبایی

سانتریفیوژ  چیست؟ انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی _ آپدیت ۱۴۰۳

سانتریفیوژ آزمایشگاهی

سانتریفیوژ  چیست؟ انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی _ آپدیت ۱۴۰۳

در آزمایشگاه‌های دانشگاهی، بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و… نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی متعددی است که قبل از راه‌اندازی آزمایشگاه، باید تمامی این امکانات خریداری گردند.

برای مثال آیا می‌دانید سانتریفیوژ چه کاربردی داشته و چرا تقریباً در تمام آزمایشگاه‌ها باید سانتریفیوژ وجود داشته باشد؟ فروشگاه تجهیزات پزشکی خسروی دانش با تیمی از کارشناسان متخصص، در خدمت شما هستند تا اطلاعات لازم درمورد این دستگاه پزشکی را در اختیار شما قرار دهند تا با آشنایی کامل درمورد انواع سانتریفیوژ، بتوانید خرید ایده‌آلی داشته باشید.

این محتوا در وبسایت برای آگاهی‌ مخاطبان می باشد و جلوه فروشی ندارد.

برای خرید دیگر محصولات وبسایت میتوانید با شماره تماس ما  ۰۹۲۱۲۹۷۸۴۶۸ در ارتباط باشید.

محصول فروشی وبسایت: خرید کاغذ صافی

"</p

سانتریفیوژ چیست؟

سانتریفیوژ از دو کلمه لاتین تشکیل شده است که در ترجمه فارسی به معنی گریز از مرکز می‌باشد. این دستگاه یکی از پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاهی محسوب می‌شود که برای جداسازی اجزای یک ترکیب مثل خون یا جهت جداسازی سرم کاربرد دارد.

سانتریفیوژ با چرخاندن مواد در سرعت‌های بالا موجب جداسازی مواد براساس وزن مولکول می‌شود. این وسیله در انواع مختلفی مثل یخچال‌دار و معمولی به بازار عرضه می‌شود.

اساس کار سانتریفیوژ چیست؟

سانتریفیوژ دستگاهی است که برای جدا کردن مواد مخلوط مثل مایعات جهت دسترسی به اجزاء تشکیل دهنده آن در آزمایشگاه استفاده می‌شود. در دستگاه سانتریفیوژ نمونه‌های عمدتاً مایع درون محفظه‌ای استاندارد قرار می‌گیرند. موتوری که درون دستگاه تعبیه شده است، شروع به گرداندن دورانی شفتی می‌کند که این محفظه‌ها به آن متصل می‌باشند.

در اثر چرخش سریع این محفظه‌ها که روتور نام دارند، نیروی گریز از مرکز به وجود می‌آید و این نیرو باعث می‌شود تا ذرات سنگین‌تر اجزاء مخلوط به سمت انتهای محفظه حرکت کنند و به همین ترتیب لایه‌های مجزا روی هم تشکیل می‌شوند.

سانتریفیوژ‌ها با دو مؤلفه معرفی می‌شوند یکی سرعت گردش با واحد دور بر دقیقه و دیگری نیروی گرانشی دورانی است که مهم‌تر از سرعت چرخش است. سانتریفیوژ‌ها در آزمایشگاه معمولاً از ۴۰۰۰ دور در دقیقه تا گاهی ۲۰۰۰۰۰ دور در دقیقه می‌چرخند.

مطالب بیشتر: دستگاه فور چیست؟ انواع دستگاه فور آزمایشگاهی

کاربرد دستگاه سانتریفیوژ

کاربرد دستگاه سانتریفیوژ:

کارایی این دستگاه اغلب در صنایع آزمایشگاهی، بیمارستان ها،کلینیک‌ها، محیط زیست، کشاورزی و… از این قبیل می‌باشد. دستگاه سانتریفیوژ بسته به نوع و محل کاربرد به انواع مختلفی مانند میکروسانتریفیوژ، سیتوسانتریفیوژ، اولترا سانتریفیوژ، سانتریفیوژ یخچال‌دار تقسیم می‌شود.

معرفی انواع سانتریفیوژ:

  1. سانتریفیوژ معمولی دور پایین
  2. سانتریفیوژ معمولی دور بالا
  3. سانتریفیوژ یخچال دار دور بالا
  4. اولترا سانتریفیوژ
دیگر مطالب : دستگاه اتوکلاو چیست؟

انواع <yoastmark class=

انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی:

سیستم یخچالی در سانتریفیوژ‌های دور بالا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که با افزایش سرعت چرخش روتور، گرمای زیادی از موتور آن حاصل می‌شود که در صورت حساسیت به دما، ترکیباتی که سانتریفیوژ می‌شوند، با خنک کردن محفظه آن توسط سیستم یخچالی، احتمال وارد شدن آسیب به نمونه از بین می‌رود. ترکیباتی مانند پروتئین‌ها به دما حساس بوده و در دما‌های بالا ساختار‌های یک بعدی خود را از دست می‌دهند.

میکروسانتریفیوژ:

این سانتریفیوژ کوچک و جمع‌وجور برای نمونه‌های با حجم ۲/۰ تا ۲ میلی‌لیتر کاربرد دارد.

سانتریفیوژهای سیتولوژی:

برای جداسازی و رسوب یک‌ لایه نازک از سلول بر روی اسلاید کاربرد دارد و همچنین در آزمایش‌های سلولی هسته‌ای برای شکستن سلول استفاده می‌شود.

سانتریفیوژهای شناور:

در این سانتریفیوژ، نمونه به ‌صورت عمودی در دستگاه جای گرفته و در حین چرخش افقی می‌شود.

سانتریفیوژ رومیزی:

این دستگاه برای انجام کارهایی با تیوب بزرگ بسیار مناسب می‌باشد و دارای انواع مختلفی است. از این دستگاه در کلینیک‌های زیبایی برای جدا سازی خون از چربی جهت تزریق پی ار پی و همچنین تخلیص مواد از چربی جهت تزریق چربی استفاده می‌کنند. 

محصول فروشی: انواع چسب اتوکلاو | قیمت چسب اتوکلاو 

سانتریفیوژ گرادیان چگالی:

در این دستگاه ذرات بر مبنای چگالی از یکدیگر جدا می‌شوند.

سانتریفیوژ شستشو دهنده سلولی:

برای شستشوی سلول‌های خونی و همچنین در آزمایش تعیین گروه خون استفاده می‌شود.

سانتریفیوژ بالینی:

برای مصارف بالینی مانند نمونه‌های خون استفاده می‌شود و سرعت پایینی دارد.

اولتراسانتریفیوژ:

سرعت چرخش در این سانتریفیوژ، بالای ۱۶۰۰ است و به همین دلیل دمای دستگاه بالا می‌رود و امکان تبخیر مایع وجود دارد. این دستگاه عموماً مجهز به یخچال است.

سانتریفیوژهای خلأ

در مواردی که به حذف مایع از نمونه برای جداسازی نیاز است، از این سانتریفیوژ استفاده می‌شود. برای حذف مایع از خلأ، سیستم گرمایش و نیروی گریز از مرکز استفاده خواهد شد.

سانتریفیوژ یخچال دار

 سانتریفیوژ یخچال‌دار برای نمونه‌های حساس به دما همچون سلول‌های زنده و پروتئین‌ها کاربرد دارد.

بیشتر بدانید: دستگاه فشارسنج چیست؟ انواع فشارسنج پزشکی

اجزای <yoastmark class=

اجزای سانتریفیوژ آزمایشگاهی:

  1. موتور الکتریکی
  2. روتور دستگاه
  3. شافت دستگاه
  4. زمان‌سنج (تایمر دستگاه)
  5. درب قفل‌دار در صورت دارا بودن (میکرو سوئیچ)
  6. سر روتور
  7. کلیدهای روشن و خاموش
  8. کنترل‌کننده سرعت و دمای دستگاه
مقاله علمی : کاربرد دستگاه سانتیفیوژ جیست؟

نکات ایمنی کار با سانتریفیوژ:

  1. نمونه‌ها را به صورت صحیح و متوازن در سانتریفیوژ قرار دهید.
  2. توصیه می‌شود سانتریفیوژ را بدون قرار دادن باگت‌ها به راه نیندازید.
  3. قبل از راه‌اندازی سانتریفیوژ، مایعات ریخته شده در داخل روتور را کاملاً تمیز و پاک کنید.
  4. بعد از اتمام فرآیند سانتریفیوژ، حداقل ۱۰ دقیقه صبر کنید تا نمونه‌ها ته‌نشین شوند و سپس درب سانتریفیوژ را باز نمایید.
  5. در صورت شکستن و یا ترک خوردن لوله‌ نمونه، درب سانتریفیوژ را حداقل تا ۳۰ دقیقه باز نکنید.
  6. چنانچه به هنگام سانتریفیوژ کردن، یکی از لوله‌ها شکست، قبل از انجام سانتریفیوژ مجدد، باگت‌ها، آداپتورها و محفظه‌ی روتور را از تکه‌های شیشه پاکسازی و تمیز کنید.
  7. هر لوله‌ دارای حداکثر ظرفیت پُرکردن است که این حداکثر مقدار، معمولاً دو سوم یا ۸۰ درصد حجم کل آن است.
  8. هیچگاه لوله‌ نمونه را بیش از حداکثر ظرفیت خود پر نکنید. با این کار اطمینان حاصل می‌شود که نمونه در هنگام سانتریفیوژ شدن، با درب لوله هیچ تماسی نداشته باشد.
  9. دستگاه هیچگاه نباید در حالی که درب آن باز است روشن شود.

برخی نکات ایمنی دیگر هنگام کار با سانتریفیوژ

  1. از سرعت بالاتر از حد لازم برای نمونه‌ها استفاده نکنید.
  2. درب دستگاه را قبل از اینکه دستگاه به طور کامل متوقف شود به هیچ وجه باز نکنید.
  3. اگر از کارکرد صحیح قفل درب دستگاه اطمینان ندارید، از روشن کردن دستگاه اجتناب کنید.
  4. در صورتی که دستگاه متوازن نبوده و صداهای ناهنجار از آن تولید می‌شود دستگاه را خاموش کنید.
  5. همواره باید از تراز بودن روتورها قبل از روشن کردن دستگاه مطمئن شوید.
  6. قبل از اینکه دستگاه را روشن کنید کنترل کنید خراش یا ترک لوله‌ها نداشته باشند.
  7. از سانتریفیوژ نمودن لوله‌هایی که حاوی نمونه بدون درپوش هستند خودداری نمایید.
  8. در صورت شکستگی لوله‌ها یا شک به شکستگی آن‌ها، باید دستگاه را خاموش کنید و ۳۰ دقیقه منتظر بمانید و پس از آن اقدام به تمیز و ضدعفونی کردن درون دستگاه با محلول سفید کننده ۱۰% کنید.
  9. از مهمترین نکات کاربرد این دستگاه این است که وزن لوله آزمایش‌هایی که در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، اختلافی بیش از ۱% نداشته باشند و در واقع لوله های آزمایشگاهی درون روتور باید به صورت متقارن قرار بگیرند. در صورتی که تعادل وجود نداشته باشد ارتعاش، لرزش و شکستگی لوله‌ها در حین فرآیند چرخش رخ می‌دهد.

روتور سانتریفیوژ:

در حین گردش دورانی و سریع روتور‌ها در داخل سانتریفیوژ، محفظه‌های حاوی نمونه به شکل افقی در می‌آیند که در این حالت بیشترین نیروی گریز از مرکز تولید می‌شود. در مواردی این روتور‌ها با زاویه خاصی مثلاً ۳۰ یا ۴۵ درجه ثابت قرار می‌گیرند که در این صورت آن‌ها را روتور می‌نامند. روتور‌های با قابلیت باز شدن به صورت افقی را روتور بیرون گریز می‌نامند.

مطالب بیشتر: صندلی تابوره چیست؟ انواع صندلی تابوره

روتور سانتریفیوژ

انواع روتورهای سانتریفیوژ آزمایشگاهی:

از جمله مهمترین و متداول‌ترین روتورهای مورد استفاده در یک سانتریفیوژ آزمایشگاهی می‌توان به روتورهای زاویه ثابت و روتورهای زاویه متغیر اشاره کرد.

روتورهای زاویه ثابت:

روتورهای زاویه ثابت دارای قطعه‌ متحرکی نمی‌باشند و نمونه در یک زاویه‌ ثابت قرار می‌گیرد و در همین زاویه به گردش در می‌آید. این روتورها به دلیل عدم برخورداری از قطعه‌ متحرک، در معرض تنش کمتری قرار دارند و  توانایی رسیدن به سرعت‌های بالا را دارند. زاویه‌ قرارگیری نمونه‌ها در روتورهای زاویه ثابت بین ۲۵ تا ۴۵ درجه است که البته اکثر روتورهای زاویه ثابت دارای زاویه‌ ۴۵ درجه هستند.

مطالب علمی: پالس اکسیمتر چیست؟
روتورهای زاویه متغیر:

برای ساخت این نوع از روتورها، از قطعات متحرک استفاده می‌شود و بنابراین نسبت به روتورهای زاویه ثابت، در تنش بیشتری قرار داشته و نیروی نسبی گریز از مرکز کمتری را ایجاد می‌کند.

در روتورهای زاویه متغیر، توانایی استفاده از آداپتورهای متنوع‌تری وجود دارد و بنابراین استفاده از لوله‌های نمونه با حجم‌ها و شکل‌های مختلفی امکان‌پذیر است.

در این نوع از روتورها، لوله‌های نمونه به هنگام سکون سانتریفیوژ به صورت عمودی قرار می‌گیرند. با چرخش سانتریفیوژ و سرعت گرفتن آن، لوله‌ها کم‌کم به صورت افقی درآمده تا در نهایت در زاویه‌ ۱۸۰ درجه و به صورت کاملاً افقی قرار می‌گیرند.

هر چقدر زاویه‌ قرارگیری نمونه‌ها در یک روتور زاویه متغیر بیشتر باشد، رسوب تشکیل شده، متراکم‌تر خواهد بود و زوایای کوچک‌تر روتور باعث پراکندگی رسوبات می‌شود.

حسگر شناسایی روتور در سانتریفیوژ چیست؟

بسیاری از سانتریفیوژهای آزمایشگاهی، مجهز به حسگر شناسایی روتور هستند. با وجود این حسگر، هر روتوری که بر روی سانتریفیوژ بسته شود، شناسایی شده و نیروی نسبی گریز از مرکز و سرعت چرخش، به صورت خودکار به حداکثر مقدار مجاز محدود می‌شود.

به بیان دیگر، حسگر شناسایی روتور مانع از آن می‌شود که یک روتور در سرعت‌های بالاتر از سرعت تعیین شده برای آن، مورد استفاده قرار گیرد و بدین صورت باعث افزایش ایمنی استفاده از سانتریفیوژ می‌شود.

محصولات فروشی وبسایت: خرید دستکش پزشکی

حسگر بارگذاری بالانس در سانتریفیوژ چیست؟

عدم بارگذاری صحیح می‌تواند باعث کاهش طول عمر روتور شده و لرزش‌های شدید و کنترل نشده‌ای را ایجاد نماید که در نهایت باعث آسیب دائمی به دستگاه خواهد شد. به یاد داشته باشید عدم توازن در روتور، می‌تواند باعث آسیب کاربر یا افراد دیگر شود. یک سانتریفیوژ آزمایشگاهی مدرن، مجهز به حسگر بارگذاری بالانس است.

وظیفه‌ حسگر بارگذاری بالانس این است که عدم توازن در بارگذاری را تشخیص داده و در صورت نیاز، از شروع به کار دستگاه جلوگیری کند. بنابراین مجهز بودن سانتریفیوژ به این حسگر، علاوه‌ بر افزایش امنیت کاربر، بروز حوادث و خسارت احتمالی مرتبط با بارگذاری غیر صحیح را تا حد بسیاری کاهش می‌دهد.

هزینه خرید سانتریفیوژ:

همانگونه که در این مقاله متوجه شدید، انواع مختلفی از سانتریفیوژ در بازار وجود داشته و شما براساس خدماتی که در آزمایشگاه خود ارائه می‌کنید، باید از انواع مناسب استفاده نمایید. بنابراین هزینه دستگاه سانتریفیوژ نیز براساس امکانات موجود در آن و نام برند، متفاوت خواهد بود.

امیدواریم در این مقاله تجهیزات پزشکی خسروی دانش توانسته باشیم کمکی به شما و جامعه پزشکی کرده باشیم، با آرزوی توفیق روز افزون برای شما کاربران گرامی، شاد، سلامت و تندرست باشید.

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

محصولات پر فروش

لوپ پزشکی
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
لوپ دندانپزشکی چیست؟ کاربرد و ویژگی لوپ های پزشکی
گوشی پزشکی
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی
گوشی پزشکی چیست؟ انواع گوشی پزشکی
examination_hammer
تجهیزات بیمارستانی
چکش رفلکس چیست؟ کاربرد چکش معاینه
پالس اکسیمتر
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی, تجهیزات کلینیک زیبایی
پالس اکسیمتر چیست؟ انواع دستگاه پالس اکسیمتر
پنبه بهداشتی
البسه یکبارمصرف, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
بهترین برند پنبه بهداشتی – خرید پنبه بهداشتی ۱۰۰ گرمی
دهان بازکن
تجهیزات دندانپزشکی
انواع دهان بازکن دندانپزشکی _ ویژگی های دهان بازکن
تیغ جراحی
ابزار جراحی, البسه یکبارمصرف, تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
انواع تیغ بیستوری _ خرید تیغ جراحی
بن ماری آزمایشگاهی
تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی
کاربرد بن ماری آزمایشگاهی _ انواع دستگاه بن ماری
ساکشن دندانپزشکی
تجهیزات دندانپزشکی
ساکشن دندانپزشکی چیست؟ انواع ساکشن دندانپزشکی
موتور ایمپلنت
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی
موتور ایمپلنت چیست؟ انواع موتور ایمپلنت _ آپدیت (۱۴۰۳)
سانتریفیوژ آزمایشگاهی
تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات کلینیک زیبایی
سانتریفیوژ  چیست؟ انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی _ آپدیت ۱۴۰۳
دستگاه فور
تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
دستگاه فور چیست؟ انواع دستگاه فور آزمایشگاهی _ آپدیت (۱۴۰۳)
خرید گاز استریل و غیر استریل
البسه یکبارمصرف, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی, داروخانه
گاز استریل و غیر استریل طبی _ گاز استریل پزشکی _ آپدیت (۱۴۰۳)
فشارسنج
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی, تجهیزات کلینیک زیبایی
دستگاه فشارسنج چیست؟ انواع فشارسنج پزشکی _ آپدیت (۱۴۰۳)
رطوبت ساز
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی
دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ انواع دستگاه اکسیژن ساز _ آپدیت (۱۴۰۳)
صندلی-تابوره-پزشکی
تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
صندلی تابوره چیست؟ انواع صندلی تابوره _ آپدیت (۱۴۰۳)
تشک مواج
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی
تشک مواج چیست؟ انواع تشک زخم بستر _ آپدیت (۱۴۰۳)
اتوکلاوها
تجهیزات آزمایشگاهی, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
دستگاه اتوکلاو  چیست؟ انواع دستگاه اتوکلاو _ آپدیت (۱۴۰۳)
یونیت دندانپزشکی
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات دندانپزشکی, تجهیزات کلینیک زیبایی
یونیت دندانپزشکی چیست؟ انواع یونیت دندانپزشکی _ آپدیت (۱۴۰۳)
تب-سنج-دیجیتالی
تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات پزشکی خانگی, تجهیزات کلینیک زیبایی
دماسنج طبی چیست؟ انواع تب سنج پزشکی _ آپدیت (۱۴۰۳)
سرجی فیکس سر
البسه یکبارمصرف, تجهیزات بیمارستانی, تجهیزات کلینیک زیبایی
سرجی فیکس چیست؟ انواع سرجی فیکس _ آپدیت (۱۴۰۳)
فیلدهایی را که نشان داده می شوند انتخاب کنید. دیگران پنهان خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • تصویر
  • شناسه
  • امتیاز
  • قیمت
  • موجودی
  • دسترسی
  • افزودن به سبد خرید
  • شرح
  • محتوا
  • ویجت
  • ابعاد
  • اطلاعات تکمیلی
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • ویژگی های سفارشی
Click outside to hide the compare bar
مقایسه