دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ انواع اکسیژن ساز خانگی | آپدیت (۱۴۰۲)
۱۴۰۲-۰۷-۱۵ ۱۴۰۲-۰۷-۲۵ ۱۲:۱۲دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ انواع اکسیژن ساز خانگی | آپدیت (۱۴۰۲)

دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ انواع اکسیژن ساز خانگی | آپدیت (۱۴۰۲)
دستگاه اکسیژن ساز یکی از مهمترین دستگاههای کمک تنفسی، برای بیماران تنفسی مخصوصاً بیمارانی با مشکل ریوی میباشد. برای بیمارانی که مشکل تنفسی دارند توصیه میشود به جای کپسول اکسیژن از اکسیژن طبی دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنند. برای اینکه با اهمیت استفاده از دستگاه اکسیژن ساز برای بیماران تنفسی بیشتر آشنا شوید توصیه میکنیم این مقاله را با دقت مطالعه نمایید.
این محتوا در وبسایت برای آگاهی مخاطبان می باشد و جلوه فروشی ندارد. البته کارشناسان فروش ما در خدمت شما هستند تا در صورت نیاز به راهنمایی، به شما کمک کنند.
برای خرید دیگر محصولات وبسایت میتوانید با شماره تماس ما ۰۹۲۱۲۹۷۸۴۶۸ در ارتباط باشید.

دستگاه اکسیژن ساز چیست؟
دستگاه اکسیژن ساز به وسیله تجزیه گازهای ترکیبی که در هوا موجود است، اکسیژن غنی شده تولید میکند که این اکسیژن سازگار با بافت ریه میباشد و آسیبرسانی به بافت ریه را به حداقل میرساند.
افرادی که اکسیژنسازی خون آنها از حد نرمال کمتر است، معمولاً به یک اکسیژن ساز برای این کار نیاز دارند. دستگاه اکسیژن ساز، هوای اطراف را در مخزن خود ذخیره میکند. بعد هوای موجود را فیلتر مینماید. سپس آن را تا چگالی مورد نیاز فشردهسازی کرده و اکسیژن خالص را از طریق سیستم انتقال جریان مداوم، به بیمار میرساند.
این دستگاه مجهز به فیلترهای ویژه و تستهای غربالگری است که باعث خارج کردن نیتروژن از هوا میشود تا اکسیژن کاملاً تصفیه شده به بیمار برسد. همچنین این دستگاه با یک رابط کاربری کار میکند تا بتوانید سطح اکسیژن را تنظیم کنید.
سپس فرد میتواند اکسیژن را از طریق ماسک استنشاق کند. میزان خروجی غلظت اکسیژن در این دستگاهها با لیتر در دقیقه اندازهگیری میشود. پزشک معالج این مقدار را تعیین میکند که ممکن است هنگام استراحت، خواب یا ورزش متفاوت باشد.
محصولات فروشی: کاغذ صافی چیست؟ انواع کاغذ صافی آزمایشگاهی
هنگام خرید اکسیژن ساز باید به چه نکاتی دقت کرد؟
- خلوص اکسیژن در دستگاه اکسیژن ساز باید بین ۹۳ تا ۹۵ درصد باشد. این حد استاندارد است و مانع از ایجاد تنگی نفس در بیماران دچار مشکل ریوی میشود.
- حجم اکسیژن تولید شده باید ۵ لیتر باشد. معمولاً بسته به توصیه پزشک، میزان جریان حداکثر مجاز اکسیژن، ۵ لیتر در دقیقه است.
- صدای کمپرسور کمتر از ۴۰ دسی بل باید باشد.
- اکسیژن ساز باید مجهز به سیستم هشدار باشد تا در مواقع قطع و یا کاهش خلوص اکسیژن، آلارم دهد.
- اکسیژن ساز خانگی باید مجهز به نبولایزر برای مصرف داروهای استنشاقی باشد.
دلایل استفاده از دستگاه اکسیژن ساز
دلایل زیادی برای استفاده از دستگاه اکسیژن ساز وجود دارد و پزشکان هم در موارد مختلفی از اکسیژنتراپی برای بیماران خود استفاده میکنند. به طور معمول ریههای شما اکسیژن هوا را جذب کرده و آن را به جریان خون منتقل میکنند.
اگر به تازگی آزمایش خون یا پالس اکسیمتر انجام دادهاید و مشخص شده است که سطح اکسیژن خون کم است، ممکن است پزشک معالج شما اکسیژن درمانی کوتاه مدت یا بلندمدت را به شما توصیه کند.
در شرایط حاد معمولاً نیاز به اکسیژن درمانی کوتاه مدت است. این روش درمانی معمولاً اثر خود را در مدت زمان کوتاهی نشان میدهد. با این حال، برخی بیماریهای تنفسی یا مزمن به مکملهای اکسیژنی طولانی مدت نیاز دارند.
مطالب بیشتر: یونیت دندانپزشکی چیست؟ انواع یونیت دندانپزشکی

دستگاه اکسیژن چگونه کار می کند؟
اکسیژن ساز هوا را میگیرد و آن را برای استفاده افرادی که کمبود اکسیژن خون دارند، تصفیه میکند. برای این منظور، مراحل زیر طی خواهند شد:
- گرفتن هوای اطراف برای تولید اکسیژن غنی شده
- استفاده از رابط کاربری برای تنظیم شرایط تحویل اکسیژن
- حذف نیتروژن از هوا به وسیله تستهای غربال و فیلتر
- رساندن اکسیژن خالص از طریق ماسک یا کانولا بینی به فرد
فشردهسازی هوا به عنوان مکانیزم خنککننده، مانع از گرم شدن بیش از حد اکسیژن ساز میشود. در گذشته، بیمارانی که به اکسیژن درمانی نیاز داشتند عمدتاً از مخزن اکسیژن استفاده میکردند.
این مخازن، کارآمد بودند ولی به دلیل اینکه تامینکنندگان مجبور بودند مرتباً به منزل فرد مراجعه کنند و مخزن اکسیژن آنها را پر کنند، کم بازده شد. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و آمدن دستگاههای اکسیژن ساز شرایط برای بیماران با مشکل تنفسی کمی بهتر شد.
کاربرد دستگاه اکسیژن ساز خانگی:
دستگاه اکسیژن ساز برای بیمارانی که از انواع بیماریهای تنفسی مثل آمفیزم، بیماران حاد ریوی، آسمی، پونومونی، قلبی رنج میبرند و در برخی موارد برای افراد سالم جهت رفع خستگی روزانه مناسب خواهد بود.
محصول فروشی وبسایت: انواع نیدل و سرسوزن

اجزایی تشکیل دهنده اکسیژن ساز:
فیلتر:
فیلترهای ورودی دستگاه اکسیژن ساز ۲ نوع میباشند. فیلتر اول از جنس پلیاورتان یا همان ابر صنعتی میباشد که وظیفه جذب گرد و غبار موجود در هوای ورودی را بر عهده دارد و قابل شستشو است.
این فیلتر باید هر هفته یکبار با آب معمولی بدون شوینده شسته شده و بعد از خشک شدن مجدد استفاده شود. فیلتر دوم یا همان فیلتر هپا، از جنس کاغذی میباشد که اندازه و شکلهای متفاوتی داشته و بسته به مارک دستگاه اکسیژن ساز زمان تعویض متفاوتی دارد.
فیلتر خروجی از یک فیلتر آنتیباکتریال بوده که وظیفه حذف باکتریها و ذرات میکرونی را دارد تا اکسیژن خروجی دستگاه اکسیژن ساز، سالم و مدیکال جهت تنفس بیمار باشد.
کمپرسور هوا:
وظیفه کمپرسور، مکش هوای محیط اطراف به درون دستگاه و کمپکت یا فشردهسازی آن میباشد. کمپرسور اکسیژن سازها اغلب پیستونی از نوع خشک میباشند. هوای مکیده شده به درون دستگاه، بعد از عبور از فیلترهای ورودی، وارد کمپرسور شده و سپس تحت فشار مشخص به درون سیلندرهای زئولیت هدایت میشود.
بیشترین میزان صدا و ارتعاشات دستگاه اکسیژن ساز به دلیل کارکرد کمپرسور میباشد به همین دلیل در ساخت دستگاهها اغلب سعی میشود صدای کمپرسور کنترل شود و این کار با روشهایی مثل درون باکس قرار دادن کمپرسور و یا سوار کردن آن بر روی فنر انجام خواهد شد. که روش دوم نسبت به روش اول برتر است زیرا قرار دادن کمپرسور درون جعبه به مرور زمان منجر به کاهش طول عمر آن میشود.
دریچه متحرک:
این دریچه یک دریچه چهار مسیره است که از یک طرف رابط بین کمپرسور و سیلندرهای زئولیت بوده و از طرف دیگر خروجی اکسیژن میباشد. هوای ورودی را به سیلندرهای زﺋولیت رسانده و از طرف دیگر کار خارج کردن نیتروژن از سیلندرها و خارج نمودن آن از دستگاه را انجام میدهد. این قطعه به دلیل اینکه مرتب بین دو سیلندر زﺋولیت در حال سوئیچ کردن است، به آن دریچه متحرک میگویند.
مطالب دیگر: دستگاه اتوکلاو چیست؟ انواع دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی
سیلندرهای زﺋولیت:
در دستگاه اکسیژن ساز دو سیلندر که از گرانولهای زﺋولیت پر شدهاند، وظیفه تخلیص گاز اکسیژن را براساس روش نوسانات جذب سطحی برعهده دارند و عملکرد آنها بدین گونه است که گاز نیتروژن را جذب کرده و گاز اکسیژن را از بین تخلخلهای خود عبور میدهند.
بعد از اینکه گرانولها از گاز نیتروژن اشباع شدند، تخلیص اکسیژن در این ستون متوقف و در ستون دیگر آغاز میشود و دستگاه شروع به خارج نمودن گاز نیتروژن از ستون میکند و مجدداً فرآیند تخلیص از نو آغاز میشود.
مخزن اکسیژن:
بعد از تخلیص گاز اکسیژن و خارج شدن آن از سیلندرها، گاز اکسیژن در یک مخزنی به نام مخزن اکسیژن ذخیره میشود و در اینجا میزان فشار اکسیژن توسط یک رگلاتور تنظیم و به سمت خروجی دستگاه هدایت میشود.
فلومتر:
این قسمت از اکسیژن ساز شبیه به یک خطکش مدرج است که برحسب لیتر بر دقیقه درجهبندی شده و وظیفه تنظیم گاز اکسیژن خروجی را بر حسب لیتر بر دقیقه بر عهده دارد.
فلومتر در قسمت خارجی دستگاه قرار دارد و فرد میتواند با چرخاندن یک شیر آن را به راحتی تنظیم کند. نکته مهم اینکه در موقع کار با دستگاه اکسیژن ساز، شیر چرخان فلومتر را نباید آنقدر باز کرد که توپک داخل آن از خط قرمز بالای درجهبندی عبور کند.
لیوان مرطوب کننده:
در قسمت خروجی دستگاه اکسیژن ساز لیوان مرطوب کننده وجود دارد که اکسیژن خروجی از داخل آن عبور میکند و مرطوب میگردد. مقدار آب مورد نیاز لیوان مرطوبکننده اکسیژن ساز، بر روی آن مشخص شده و نباید کمتر یا بیشتر از این مقدار آب در لیوان ریخت.
آب مورد استفاده داخل لیوان مرطوب ساز بایستی آب مقطر یا آبی که از دستگاه تصفیه آب خانگی بدست میآید باشد و هر هفته یکبار سوراخهای نازل شلنگ داخل لیوان جرمزدایی شود. برای تمیز کردن آن میتوانید از سرکه سفید و یا سوزن برای باز کردن سوراخهای استفاده کنید.
نکته لازم به ذکر اینکه برای استفاده بهینه از لیوان مرطوبکننده اکسیژن ساز و حفظ بهداشت، باید آب لیوان هر روز و یا دو روز در میان به صورت کامل تعویض شود.
محصولات فروشی: دروشیت چیست؟ انواع زیرانداز یکبار مصرف

هزینه خرید دستگاه اکسیژن ساز:
قطعاً یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای خرید دستگاه اکسیژن ساز، مسأله قیمت این دستگاه میباشد. پیشنهاد میکنیم ابتدا با کارشناسان فروش مشورت کرده و بدون در نظر گرفتن قیمت، بهترین برند را خریداری نمایید. همچنین لازم است این نکته را بیان کنیم که این قبیل تجهیزات به دلیل اینکه با سلامت بیمار در ارتباط هستند عمدتاً تحت پوشش بیمه قرار میگیرند. البته قبل از هر چیز لازم است از بیمهگذار خود در این زمینه سؤال بپرسید و با اطمینان خاطر بیشتری برای خرید اقدام کنید.
امیدواریم در این مقاله تجهیزات پزشکی خسروی دانش توانسته باشیم کمکی به شما و جامعه پزشکی کرده باشیم. با آرزوی توفیق روز افزون برای شما هم میهنان گرامی. شاد، سلامت و تندرست باشید.